Evropské směrnice pro potravinářství
Směrnice pro potraviny 1935/2004/EU stanovuje všeobecné požadavky na všechny materiályrukavic,zejména pro ty, které přicházejí do styku s potravinami a popisují zásadní podmínkyjejich užívání.
Dotykové materiály nesmějí vylučovat na potraviny žádné částice svých materiálů,aby nepředsta-vovaly žádné nebezpečí pro lidské zdraví a nebo nezpůsobily neakceptovatelné změny na potravinách jakož i nemezovaly organoleptický charakter potravin.
Tyto rámcové směrnice jsou podporovány směrnicemi, které jsou v současné době platné pro jednotlivé materiálové skupiny.
To je celkem 17 skupin:
- aktivní inteligentní materiály a předměty
- lepidla
- kovy a slitiny kovů
- pryže a elastoméry
- keramika
- korek
- sklo
- iontové měniče
|
- papír a lepenka
- umělá hmota
- tiskařské inkousty
- regenerační celulóza
- silikonové materiály
- textilie
- laky a povlaky
- vosky
- dřevo
|
Rukavice jsou určeny podle směrnice pro jednotlivé materiály.Aby bylo možné zjistit přenosčástic jednotlivých umělých hmot při kontaktu s potravinami jsou prováděny takzvané migrační testy. Směrnice stanovuje naásledující míry:
- Celková hodnota migrace maximálně 10 mg/dm2, které nesmí rukavice překročit (maximálně 10 mg částic na dm2 lze přenést na potravinu)
- Specifická migrační hodnota pro mnohé materiály nebo aditiva je speciální migrační hodnota
Kontrola hodnot migrace je prováděna při dlouhodobém nasazení rukavic při styku s potravinamipři obvyklých provozních teplotách.
Potraviny jsou rozděleny do čyř klasifikačních tříd: voduobsahující potraviny,ocet obsahujícípotraviny, alkohol obsahující a tuk obsahující potraviny.
Rukavice mohou vyhovět všem nebo jedné podmínce a po odsouhlasení, že splňují výše popsanákriteria, jsou označena piktogramem pohárku a vidličky.